Een driehoek, die altijd in de linkerbovenhoek hangt Een driehoek, die altijd in de rechterbovenhoek hangt

Column: Hoe mijn stapel was kleiner werd omdat ik examen deed

Een aantal weken geleden deed ik examen voor het Google Adwords certificaat en moest ik dus echt even in de ‘boeken’ duiken. Mijn huis is nog nooit zo schoon geweest. De wasmand geheel leeg en zelfs de strijk, een klusje wat ik normaal heel graag laat liggen, was compleet weggewerkt. Ik vertoonde de klassieke verschijnselen van werkvermijdend gedrag, of te wel procrastinatie.

Waarom we werktaken vermijden

Ik roep het wel eens: Ik heb de aandachtsspanne van een goudvis. Helaas blijkt dit ook bewezen. Onze aandachtsspanne is in de afgelopen vijftien jaar afgenomen van 12 naar 8 seconden. De eerder genoemde goudvis zwemt ons voorbij met 9 seconden. De boosdoener is onze digitale levensstijl, zo blijkt uit onderzoek.
Hierdoor zijn we gewend geraakt onze aandacht constant te verdelen. We bekijken de weersverwachting tijdens het koken en zoeken naar vakantieadressen terwijl we met oma aan de lijn hangen.

Aquarium

Hoe dopamine ons ontregelt

Let wel: we kunnen ons nog wel vol concentratie op iets storten. Maar onze hersenen vinden dat moeilijk en afleiding ligt dan op de loer. Bijvoorbeeld in de vorm van oppoppende mail. Alleen al kijken naar dat rode bolletje veroorzaakt een concentratiedip van twee minuten. En na een belletje of vraag van een collega (of postbode) duurt het gemiddeld twintig minuten voor je weer op je oude concentratieniveau zit.

Boeken

Vijf tips voor je concentratie

Als je dit nog steeds geconcentreerd leest, heb je in ieder geval die goudvis al verslagen. Steek die dus vast maar in je zak. Wellicht helpen deze vijf tips je ook:

  1. Focus. Spreek met jezelf af dat je het komende kwartier/uur/dagdeel hard aan de bak gaat. Zet alle afleiders uit en stel jezelf een beloning in het vooruitzicht.
  2. Flow. Niet voor niets luidt het spreekwoord ‘een goed begin is het halve werk’. Dit geldt zeker voor concentratie. Wanneer je er eenmaal lekker in zit, gaat het vaak vanzelf.
  3. Blokken. Weet wat je moet doen en verdeel je taken onder in kleine overzichtelijke blokken. Niets werkt zo stimulerend als taken afvinken die je al hebt gedaan.
  4. Pauzeer. Neem pauzes en slaap voldoende. Dit geeft je het brein kans om geleerde beter te onthouden en creatieve verbanden kan leggen. (wil je hier meer over weten, lees dan dit boek)
  5. Applaus. Opdrachten waar aandachtig aan zijn gewerkt, zijn van betere kwaliteit. En waarschijnlijk heeft de concentratiebubbel je ook nog tijdwinst opgeleverd. Goed gedaan!

En hoe het afliep

Het examen heb ik gehaald. En sindsdien stapelt de was zich weer op. Geen zin in. Een aangezien mijn stapel schone handdoeken alweer slinkt, is het misschien tijd voor een volgende toets.

Google adds certificate