Een driehoek, die altijd in de linkerbovenhoek hangt Een driehoek, die altijd in de rechterbovenhoek hangt

Zorgt de nieuwe europese wet voor censuur op social content?

In de media verschenen afgelopen weken berichten over het verdwijnen van onder meer internetmemes door de nieuw goed te keuren Europese copyright wetgeving. Kan deze wetgeving ook gevolgen hebben voor jou? We zetten de feiten voor je op een rijtje.

Heeft dit gevolgen voor memes?

MemeEen meme is een plaatje dat voorzien wordt van een tekst die inhaakt op een actuele gebeurtenis, met als doel viraal te gaan. Bovenstaand plaatje een goed voorbeeld van zo’n meme. Niet gek dus dat de media groot uitpakt met koppen als “Verbod op memes” of “Einde aan internetmemes”. De meme staat hierin symbool voor virale content waarbij het auteursrecht niet wordt afgekocht.

Wanneer gaat de wetgeving van kracht?

Vorige week heeft de commissie van juridische zaken van de EU (de JURI) voor een nieuwe copyright wetgeving gestemd. Veel lidstaten zijn akkoord met de nieuwe wetgeving, ondanks felle tegenstand in verschillende Europese landen.

Wat behelst de wetgeving?

De nieuwe copyright wetgeving is een update die beter aansluit op ons digitale tijdperk, maar bevat twee onderdelen waar veel discussie over is.

Ten eerste de ‘linkbelasting’ waar auteursrechten op plaatjes (zoals memes), filmpjes of muziek moeten worden afgekocht door websites waar je deze informatie kunt publiceren of uploaden.

Het tweede heibele wetsartikel is het ‘uploadfilter’. Eerder genoemde websites zullen een geautomatiseerd filter moeten plaatsen wanneer content wordt gebruikt waarvan het auteursrecht niet is afgekocht. Dit betekent ook dat deze bedrijven alle in de EU geüploade content moeten checken op copyright.

Copyright filter

Waarom deze wetgeving? Grote spelers in deze zaak, zoals Facebook en YouTube betalen nu niets wanneer content wordt geplaatst welke onder het auteursrecht valt. Ze verdienen indirect wel aan deze foto's, filmpjes of geluidsfragmenten. Niet eerlijk, vinden voorstanders van de wet.

Wat betekent het voor mij?

Als deze wet wordt aangenomen, wordt het moeilijker om auteursrechtelijk beschermde content te delen. Bijvoorbeeld een leuke meme over de actualiteit, een muziekfragment onder je vlog, of een hilarische foto door een ander gemaakt.

Tegenstanders beschouwen de wet als censuur. Want valt parodie niet onder de vrijheid van meningsuiting? Bovendien is de uitvoer ook een heikel punt. Het is voor veel sites niet te doen om alles te checken op inbreuk op het auteursrecht.

Hoe nu verder?

Dat er een akkoord is door de JURI is een eerste stap. De wet zal nog moeten worden goedgekeurd door het parlement. Naar verwachting zal dat eind 2018, begin 2019 gebeuren. Uiteraard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. Tot dan genieten we dan nog maar van een aantal mooie memes.